Slovenski tradicionalni zajtrk na OŠ Dvorjane

Priprave na letošnji Dan slovenske hrane smo na OŠ Dvorjane začeli že v sredo, 13. novembra 2024, ko nas je obiskala čebelarka Alenka Preložnik in nam predstavila celoten proces pridelave medu, ob čemer smo vsi zelo uživali. V petek, 15. novembra 2024, pa je bil za nas zelo sproščen dan, ki smo ga začeli z uživanjem zajtrka, pripravljenega iz lokalnih sestavin. Po zajtrku smo se odpravili na bližnjo kmetijo Pesel, kjer smo skupaj z gospo Slavico zamesili črn domač kruh in ga spekli v krušni peči. Ogledali smo si tudi hlev in pridelavo mleka ter se seznanili s postopkom izdelave masla. Poskusili smo tudi njihovo toplo mleko. Naša pot se je nadaljevala do sadjarske kmetije Vogrin, kjer smo si ogledali sadovnjake jabolk in drugega sadja ter hladilnice za skladiščenje. Gospod Vogrin nam je z veseljem odgovoril na vsa zastavljena vprašanja. Za konec smo se posladkali z jabolki, jabolčnim sokom in drugimi prigrizki, ki so jih pripravili. S polnimi trebuščki in bogatejši za novo znanje, smo se odpravili nazaj v šolo. Dan smo zaključili z risbami, na katerih so učenci izrazili svoja doživetja tega dne.

Slovenski tradicionalni zajtrk ni le obrok, temveč simbol povezanosti med tradicijo, zdravim življenjskim slogom in spoštovanjem narave. Ta pobuda nas spodbuja, da cenimo lokalno pridelano hrano, skrbimo za okolje in ohranjamo kulturno dediščino za prihodnje generacije. Vzemimo si čas za slovenski zajtrk – ne le na ta poseben dan, temveč vsak dan.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.