Kuhanje bezgovega sirupa

Z učenci OPB1 si zelo radi popestrimo naše skupne popoldneve. Ena izmed teh popestritev je bila zagotovo kuhanje domačega bezgovega sirupa, s katerim bomo lahko potešili žejo na novem šolskem igrišču. Najprej smo se odpravili v bližnji gozd, kjer smo nabrali bezgove cvetove. Nato pa sirup pripravili po receptu za, katerega smo potrebovali:

–              30 cvetov bezga

–              3 kg sladkorja,

–              3 l vode,

–              100 g citronske kisline,

–              2 limoni.

Vodo smo zavreli, vanjo vsuli sladkor ter kuhali, dokler se ni sladkor raztopil. Ko se je voda ohladila, smo dodali še citronsko kislino, cvetove bezga in narezani limoni. Nastalo zmes smo nato pustili 48 ur. Teh 48 ur je bilo izjemno dolgih, saj so učenci že komaj čakali sladkanje s sirupom. Med čakanjem so se omamljali s sladkim vonjem, ki je prihajal iz posode. Ko je čas končno minil, smo sirup precedili skozi krpo in dobili čist sirup, ki smo ga nato ponovno segreli do vretja in ga prelili v steklenice. Napolnili smo 4 steklenice, z ostankom pa smo se še isti dan posladkali. Učenci so ob dejavnosti zelo uživali in so z veseljem sodelovali skozi cel postopek izdelave.

Zapisala: Martina Rožman

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.